שו"ת הלכתי
שאלות ותשובות הלכתיות בנושאים הקשורים לקרנות פנסיוניות
אישור עדכני מבית ההוראה לענייני ריבית 'ברית פנחס'
שאלות ותשובות הלכתיות בנושאים הקשורים לקרנות פנסיוניות
שאלה: האם צריך פיקוח הלכתי על קרנות הפנסיה ושאר הקרנות השונות ?
תשובה: כן, הדבר נכון ביחס לכל הקרנות, הן קרנות הפנסיה וקופת הפיצויים, והן קופות הגמל השונות, והן ביחס לקרן השתלמות או חיסכון לכל ילד.
שאלה: מדוע לא מספיק שיש לחברה המנהלת היתר עיסקא ?
תשובה: היתר עיסקא נעשה בין מלווה ללווה בריבית. כשאנחנו משקיעים כסף בחברה מנהלת (חברת פנסיה וכדו'), אנחנו לא מלווים להם אף הכסף, אלא אנחנו רק מפקידים אצלם כסף, והחברה רק מנהלת את ההשקעות, כלומר החברה לוקחת את הכספים שלנו ומשקיעה אותם בנכסים שונים, כפי מדיניות ההשקעה של הקרן.
שאלה: איזה איסורים יכולים להיות בהשקעות בקרנות הפנסיה ושאר הקרנות השונות ?
תשובה: הכספים עשויים להיות מושקעים בהלוואות בריבית לאנשים פרטיים כדוגמת הלוואות לעמיתים או בהלוואות לחברות כדוגמת אג"ח, וכן במניות, קרנות נאמנות וקרנות סל ועוד.
בנכסים אלו מצוי שישנה אחזקה במישרין או בעקיפין באיסורי ריבית חילולי שבת ועוד, וכמו שנכתב במכתב הרבנים לפרויקט.
שאלה: שמעתי שאין איסור בקרנות הפנסיה מאחר שלא ניתן למשוך את הכספים ?
תשובה: ראשית, אף אם לא ניתן למשוך את הכספים עדיין הכספים בבעלותכם. שנית, העובדה שצוינה אינה נכונה! ניתן למשוך את הכספים בכל עת לאחר ניכוי של 35% מס הון, ובנסיבות רפואיות או מצב כלכלי חמור ניתן למשוך את הכספים אף ללא ניכוי מס הון.
שאלה: האם יש צורך בפיקוח הלכתי על הכספים אשר בקופת פיצויים אישית לתגמולים ?
תשובה: כן, על העובד לראות שהכספים מנוהלים במסלול כשר כדת וכדין (מאחר שהקרן רשומה ע"ש העובד, וברוב הסיטואציות הכספים שבקופה ניתנים לעובד בעת פיטורין או בגיל הפרישה).
שאלה: יש לי קרן 'ביטוח מנהלים' שנפתחה לפני שנת 2001 עם מקדם מובטח נמוך, האם עלי לנייד את הכספים למסלול כשר בקרן פנסיה רגילה ?
תשובה: במידה שיש לכם תשואה מובטחת, יש לראות שיהיה לחברת הביטוח היתר עיסקא. במידה שאין לכם תשואה מובטחת, יש לעשות שאלת חכם הבקי בעניינים אלו (מאחר שישנו הבדל מסוים בין הגדרת ביטוח מנהלים לבין הגדרת קרן פנסיה, שעשוי להשפיע על הגדרת הבעלות על נכסי המסלול).
שאלה: יש לי קרן פנסיה תקציבית, האם יש צורך בכשרות ?
תשובה: לא, אין צורך בכשרות, מאחר שקרנות אלו אינן מוגדרות כקרן נאמנות (ודינן כהלוואה בריבית למדינת ישראל). במידה שהקצבה משולמת ע"י המעסיק, ישנה עדיפות שיהיה למעסיק היתר עיסקא.
שאלה: יש לי קרן פנסיה וותיקה האם יש צורך בכשרות ?
תשובה: יש לעשות שאלת חכם הבקי בעניינים אלו (מאחר שיתכן שהינכם מוגדרים כבעלים על נכסי הקרן).
שאלה: איזה גופי כשרות קיימים ?
תשובה: בד"ץ העדה החרדית, וועד ההלכה 'גלאט הון', תשואה כהלכה, כלכלה ע"פ ההלכה (הרב דביר).
חשוב לציין, ההבדלים בין גופי הכשרות אינם קוסמטיים, ישנם הבדלים בהתייחסות למוצרי ההשקעה השונים בין גוף כשרות אחד למשנהו, וכל אחד ישאל לרבותיו איך לנהוג.
שאלה: איך אוכל לדעת מי הוא הגוף המפקח על מסלול מסוים ?
תשובה: אין לסמוך על שמועות מידידים או מסוכנים, מאחר שלצערנו ומניסיוננו ישנו הרבה מידע מוטעה או כוזב. יש לפנות אך ורק לגופי הכשרות, לקבלת הרשימה הרשמית העדכנית.
שאלה: האם יש צורך בפיקוח הלכתי על מסלולי מחקה מדד ?
תשובה: כן, בהחלט. הכספים במסלולים אלו, מושקעים בחוזים שונים, קרנות חו"ל מסוג ETF או ETN, או בקרנות סל ישראליות. בנוסף, עלול להיות במסלולים אלו, אחזקה בהלוואות לעמיתים (למרות שהינם בסיכון מוגבר).
החוזים מותרים לכל הדעות. קרנות חו"ל מסוג ETF מותרות רק למתירים מסחר במניות חו"ל (גם בקרן חו"ל סינתטית, עשוי להיות אחזקה במניות כבטוחות לחוזים). קרנות חו"ל מסוג ETN מותרות רק למתירים להלוות לחברות שרוב בעלי המניות הינם גוים. בקרנות סל ישראליות קיימות הלוואות שונות, אשר עלולות להיות ללא היתר עיסקא כראוי, ולפעמים קיימת אחזקה בשיעור מועט בנכסים מסוגים נוספים כקרנות חו"ל, אג"ח ועוד.
במסלולים עם פיקוח הלכתי, גופי הכשרות מפקחים, שכל הנכסים שבקרן, יהיו רק מסוגים המותרים על פי המדיניות ההלכתית של גוף הכשרות (גם במסלולי המחקה מדד, ישנם הבדלים במדיניות ההלכתית בין גופי הכשרות, ורמת הכשרות עלולה להיות שונה בין גוף אחד למשנהו, כאמור לעיל).
שאלה: יש לי קרן לא פעילה, האם יש צורך שהקרן תהיה במסלול כשר ?
תשובה: וודאי, קרן לא פעילה משמעותה רק, שאינכם מפרישים כספים בכל חודש לקרן, אבל הכספים הצבורים בקרן מושקעים בכל עת, ככל שאר הכספים המוחזקים בכלל הקרנות.
שאלה: לצערי, נמצאה על שמי קרן לא כשרה האם עדיף להשאיר שם את הכספים ?
תשובה: לא, יש למשוך את הכספים בהקדם. הכספים הקיימים בקרן, ע"פ ההלכה הינם שלכם, ובכל עת הם עלולים להיות מושקעים באיסור הנזקף לחובתכם, ועל כן יש לנייד את הכספים שנצברו בקרן (ובקרן פעילה גם את ההפרשה החודשית), למסלול כשר בהקדם.
שאלה: האם יש צורך בפיקוח הלכתי על קרן כספית ?
תשובה: כן, בקרן כספית עלולה להיות אחזקה באג"ח ללא היתר עיסקא.
שאלה: האם יש צורך בפיקוח הלכתי על קופת גמל או קרן השתלמות במסלול אג"ח ממשלת ישראל ?
תשובה: כן. ראשית, למרות שבדרך כלל הכספים מושקעים באג"ח ממשלתי (המאושר ע"י כל גופי הכשרות), מצוי לפעמים, שחלק מהכספים מושקעים בנכסים נוספים, כאג"ח קונצרני או קרנות סל שונות השאלות ועוד, אשר יש צורך לפקח על כשרותם. שנית, בקרנות אלו מצוי מאוד, שאחוז מסוים מהכספים, מושקע בהלוואות לעמיתים (ויש מהפוסקים הסוברים, שההית"ע של החברה אינו מתייחס להלוואות אלו, בפרט כשהמסלול אינו מוגדר כהלכתי).
התשובות ההלכתיות נכתבו ע"י אחד מרבני בית ההוראה לענייני ריבית 'ברית פנחס' ועל פי דעתו. המידע מוגש כשרות לציבור, ואינו מהווה תחליף לייעוץ כלשהו.